Smoothies sú čoraz populárnejše. Tieto všestranné nápoje sú prenosné, vhodné pre rodiny s deťmi a dajú sa upraviť podľa akýchkoľvek preferencií stravovania. Ľahko si ho pripravíte sami, ale čerstvé alebo fľaškové si môžete kúpiť aj v špecializovaných kaviarňach a v obchodoch s potravinami. Zatiaľ čo niektoré druhy sú plné zeleniny a ovocia, iné obsahujú cukor alebo iné prísady. Preto by vás mohlo zaujímať, či sú zdravou voľbou.


Čo sú smoothies?

Smoothies sú husté krémové nápoje, ktoré sa zvyčajne pripravujú z pretlačeného ovocia, zeleniny, jogurtov, orechov, semien a/alebo mliečnych alebo nemliečnych prísad. Mnohé z nich zahŕňajú mrazené produkty alebo kocky ľadu, ktoré dodajú konečnému produktu chladnú a ľadovú konzistenciu. Ich chuťové profily sa však nesmierne líšia v závislosti od zložiek.

Medzi obľúbené suroviny v smoothies patria:

  • Ovocie (bobuľovité, banán, jablko, broskyňa, mango a ananás...)
  • Zelenina (uhorka, červená repa, karfiol, mrkva, špenát, avokádo...)
  • Orechy a semená (mandle, arašidy, slnečnicové semienka, chia semienka, konopné a ľanové semienka...)
  • Byliny a korenie (zázvor, kurkuma, škorica, kakaový prášok, kakaové bôby, petržlen a bazalka...)
  • Výživové a bylinné doplnky (spirulina, včelí peľ, prášok matcha, proteínový prášok a práškové vitamínové alebo minerálne doplnky)
  • Tekutina (voda, ovocný džús, zeleninový džús, mlieko, rastlinné mlieko, kokosová voda, ľadový čaj a káva za studena)
  • Sladidlá (javorový sirup, cukor, med, vykôstkované datle, sirup, koncentráty ovocných štiav, stévia, zmrzlina a sorbet)
  • Ostatné (tvaroh, vanilkový extrakt, tofu a mliečne alebo nemliečne jogurty)

Smoothie sa vyrába zmiešaním ovocia, zeleniny, jogurtu a ďalších prísad, aby vznikol hustý krémový nápoj.


Potenciálne prínosy pre zdravie

Mnoho ľudí konzumuje smoothie ako ranné jedlo alebo popoludňajšie občerstvenie. Môžu byť skvelým spôsobom, ako do svojej stravy začleniť viac zdravých potravín a zároveň pomáhajú zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. Smoothie vyrobené hlavne z čerstvých alebo mrazených produktov môže zvýšiť vašu konzumáciu ovocia a zeleniny, ktoré poskytujú rozmanité množstvo základných vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov. Tieto živiny môžu spoločne znižovať zápaly, zlepšovať trávenie a znižovať riziko chronických stavov, ako sú srdcové choroby, osteoporóza, obezita.
Odborníci odporúčajú, aby dospelí jedli najmenej 5 porcií (okolo 400 gramov) ovocia a zeleniny denne. Ak zistíte, že nejete dostatok ovocia alebo zeleniny, smoothie môže byť vynikajúcim spôsobom, ako si zabezpečiť ďalšie 2–3 porcie.

Vláknina je dôležitá živina, ktorá pomáha tráveniu tým, že zabraňuje zápche a podporuje rast prospešných baktérií vo vašom tráviacom trakte. Výskumy naznačujú, že zdravá a prosperujúca komunita črevných baktérií môže pomôcť znížiť zápal, podporiť zdravé imunitné funkcie a podporiť duševné zdravie. Dostatočný príjem vlákniny súvisí aj so zníženým rizikom chronických chorôb, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2. typu. Mnoho ľudí napriek tomu neplní svoje denné potreby vlákniny.
So správnymi ingredienciami môžu byť smoothies vynikajúcim spôsobom, ako zvýšiť príjem vlákniny. Niektoré z najbohatších potravín sú tiež bežnými prísadami do smoothie, vrátane ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, orechov, semien a strukovín.

Smoothie je pohodlný spôsob, ako zvýšiť príjem ovocia, zeleniny a niekoľkých ďalších potravín bohatých na vlákninu.

Rozdiel medzi zdravým a nezdravým smoothie do značnej miery závisí od kvality a množstva jeho zložiek. Najväčším úskalím smoothies je ich tendencia obsahovať veľké množstvo pridaného cukru. Pravidelná konzumácia príliš veľkého množstva pridaného cukru môže zvýšiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, cukrovka a ochorenie pečene. Príležitostne si dopriať malé množstvo pridaného cukru nie je pravdepodobne škodlivé, ale ak často pijete smoothie, môže byť najlepšie obmedziť sladké prísady čo najviac. Keď si doma pripravujete smoothie, použite celé ovocie, napríklad zrelý banán, aby ste namiesto medu alebo javorového sirupu dosiahli sladkú chuť nápoja.


Ako si ho pripravíte?

Na prípravu smoothie môžete využiť rôzne mixéry, ktoré sú ideálnou pomôckou do každej modernej kuchyne. S ich pomocou si ľahko a rýchlo pripravíte váš obľúbený ovocný alebo zeleninový nápoj. Pri príprave chutného nápoja plného vitamínov si môžete vybrať zo širokých možností a zhotoviť si ho presne tak, ako ho máte najradšej. Môžete si vybrať kombináciu viacerých druhov ovocia, zeleniny alebo obilnín či orechov a pripraviť si tak naozaj perfektný osviežujúci nápoj.

A ako si vybrať ten správny mixér? Tieto drobné kuchynské spotrebiče sa líšia nielen dizajnom, ale aj výkonom a cenou. Na občasné mixovanie ovocia, alebo zeleniny vám postačí aj smoothie mixér s menším výkonom okolo 180-300 W. Ak však plánujete aj drviť ľad, mixovať mrazenú zeleninu, oriešky, alebo polievku, siahnite po výkonnejšom mixére s výkonom minimálne 800-1500 W. Dôležitá je aj veľkosť nádoby na mixovanie. Pre jedného človeka stačí základný objem 0,5 – 0,7 l. Ak potrebujete pripraviť väčší objem, dobré je mať dostatok prídavných nádob, ktoré sa dajú dokúpiť.