Nie všetci sa v interiéri túži obklopovať príliš pozitívnymi alebo jemnými farbami. Niektorí majú jednoducho radšej strohosť a funkčnosť. Práve tí možno ocenia vracajúci sa trend čiernych doplnkov do kuchýň. Dobre sa totiž hodí k veľa minimalistickému štýlu bez zbytočných ozdôb a dekorácií.

Čierna farba je štýlová a rovnako funkčná ako všetky ostatné. Navyše v kuchyni pôsobí esteticky, nadčasovo, sofistikovane a vnesie do interiéru väčší pocit tepla.

Čierna je najtmavšia farba, farba vzdoru a protestu, tmy. Je tiež symbolom smútku, zániku a smrti. Nemusíte tak kuchyňu odieť do čiernej farby hneď od hlavy až k päte. Pôsobivá bude aj perfektná synchronizácia. Vzhľadom na to, že čierna je neutrálna farba, môžete ju účinne kombinovať s inými farbami. Vhodné sú napríklad kombinácie s bielou farbou, kde kontrast bude vyznievať moderne.

   

Čierna farba sa počas posledných dvoch rokov objavuje doslova všade, od kuchýň cez kúpeľní až po dverové kovania alebo svietidlá. Preferované je najmä vyhotovenie v matnej verzii. Napriek tomu interiér s čiernou farbou nepôsobí nijako smutne, dôležité je aj použitie ďalších farieb či kombinácia čiernej s teplými drevodekormi.

Ak sa rozhodnete uplatniť v kuchyni väčšie množstvo objektov v čiernej farbe, vedzte, že kuchyňa môže pôsobiť smutným dojmom. Čierna farba v našej kultúre symbolizuje smútok, smrť a zločin. To ale môžete zmeniť, keď čiernu skombinujete s leskom, ktorý jej dodá iný rozmer, a tiež s väčším množstvom svetlých farieb. Priestor potom bude pôsobiť elegantne a noblesne, ale nie depresívne.

Prvky v uhľovočiernej farbe sú tak trochu dizajnovým výstrelkom, ktoré ocení skôr mladšia generácia. Rozhodne sa nehodí do interiérov zariadených v klasickom, koloniálnom alebo v nežnom Provence štýle.

Vybrať si už dnes môžete zo všetkých pomocníkov v kuchyni, či už to budú malé spotrebiče ako varné kanvice, hriankovače, sendvičovače, kávovary, kuchynské váhy, dózy, príbory...